Vasaros maisto pagundos

Vasaros maisto pagundos

Artėjant vasarai su „Pelėdžiukų“ ir „Saulučių“ grupėmis diskutavome svarbia vasaros maisto pagundų tema. Vos pagalvojus apie vasaros užkandžius, mintyse jau matome ledus, šerbetus, įvairius vaflius, gruzdintą, keptą, greitą maistą, padažus ir t. t. Tiesa, tai juk taip skanu ir svarbiausia nereikia jo gaminti! Tačiau, ar visos vasaros metu valgant šį maistą jausimės gerai? Deja, toks maistas atlieka „meškos“ paslaugą. Riebus, gausus prieskonių maistas skatinta dehidrataciją, galvos, pilvo skausmus, jaučiamas nuovargis, galimas saulės / šilumos smūgis, galvos svaigimas, kraujo spaudimo pakilimas, nuotaikos ir jėgų nebuvimas, be abejo dažnesnis sirgimas (vasaros metu!) bei padidėjusi maudynių riziką itin sočiai, kaloringai pavalgius.
Kad to išvengtume, turime rinktis balansą – didžiąją dalį užkandžių rinktis sveiką, neperdirbtą maistą, o ledus ir kitus skanumynus (kurie vasarą irgi būtini) vartoti kiek įmanoma rečiau. Sveikų užkandžių vasarą nereikia net ieškoti, tiek soduose tiek parduotuvių lentynose apstu – šviežių, sultingų uogų, vaisių, daržovių, na, o, svarbiausias vasaros gėrimas turi būti vanduo!
Baigę „skanias“ diskusijas, sužadinę apetitus, raitojome rankoves ir puolėme gaminti sveiko, lengvo, o svarbiausia skanaus vasaros užkandžio. Vaikams išties labai patiko, tikino gaminsiesi šį skanėstą ir namuose.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti priežiūrą mokykloje Urtė Vaškytė

Close Menu