Pasislėpęs cukrus

Pasislėpęs cukrus

Cukrus, ar jis reikalingas? Ar jį reikia riboti? Kur jis randasi ir iš viso – iš kur jo gauname? Visus klausimus apie cukrų aptarėme su Kretingos lopšelio-darželio „Žilvitis“ priešmokyklinėmis „Zuikučiai“ ir „Ežiukai“ grupėmis.

1-oji dalis buvo teorinė, stebėjome video medžiagą apie cukraus gamybą, na išties buvo keista, jog jis gaminamas iš – augalų! Aptarėme, kur mes kasdien naudojame cukrų ir kokiuose produktuose jis yra pasislėpęs, pvz. – majoneze, sveikuoliškuose sausainiuose. Ši žinia šiek tiek šokiravo …

Vėliau išsiaiškinome, kad PSO (Pasaulio sveikatos organizacija) rekomenduoja per dieną suvartoti:

  • suaugusiems 25 g (6 šaukšteliai cukraus);
  • vaikams 12 g (3 šaukšteliai cukraus).

O, kad būtų aiškiau kaip atrodo cukraus kiekis produktuose žiūrėjome, kiek cukraus yra internete rastuose produktuose.

Daugiau cukraus skaniau! Kai kam išsprūdo ši frazė … Jei dėl skanumo galima pasiginčyti, tai įtaka sveikatai yra nenuginčijama:

  • dantų problemos;
  • nemiga ir nerimas;
  • pilvo / žarnyno skausmai;
  • nusilpęs imunitetas;
  • įvairūs bėrimai;
  • dažna nuotaikų kaita ir t.t.

Tai aptarę, atlikome užduotėlę: tarp įvairių maisto produktų žymėjome sveikus ir turinčius mažai cukraus produktus.

2-oji dali jau buvo praktinė. Vaikams buvo duota laiko į ugdymo įstaigą atnešti pakuotę, likusią nuo užkandžių, gėrimų. Surinkom pakuotes ir pasiruošėm darbui įrankius – svarstykles, skaičiavimo mašinėlę, maišelius ir be abejo cukrų. Taigi skaičiavome, kiek kiekvienoje pakuotėje yra cukraus, vėliau atitinkamą kiekį cukraus pasvėrėme ir subėrėme į maišelius. Tikrai, praktinės užduoties metu supratome, kad kai kurių produktų arba atsisakysime visai arba stipriai apribosime jų kiekį savo mitybos racione …

Savo atliktu darbu ir įgytomis žiniomis pasidalinome su visa įstaiga. Pakuotes su cukrumi demonstruojame įstaigos salėje, taip siekdami, kad kuo daugiau mūsų susimąstytų, jog nekaltas iš pažiūros sveikas gėrimas, ilgainiui gali pakenkti mūsų sveikatai. Pieno produktas – sūrelis, dažnai vartojamas, taigi gali būti priežastis, dėl kurios vaikai pasižymi dažna nuotaikų kaita, o bulvių traškučiai nors ir nepasižymi dideliu cukraus kiekiu, sudėtyje turi itin kenksmingų konservantų.

Patys domėkimės ir mokykime vaikus skaityti produktų etiketes, be galo svarbu žinoti, ką „dedame“ į save. Sveikas, kuo mažiau perdirbtas maistas – tai puikus energijos šaltinis, bei tikra ūmių ir lėtinių ligų prevencija!

 

Close Menu