Pasaulinė košės diena spalio 10 d. švenčiama nuo 2009 metų, Škotijoje įsteigtos labdaros organizacijos „Mary‘s Meals“ iniciatyva. Lietuvoje Pasaulinė košės diena plačiau minima nuo 2014 m. UAB „Malsena“ iniciatyva. Šią dieną Lietuvos švietimo įstaigose vaikai skatinami susipažinti su sveikos mitybos principais ir košės nauda.
Košė išties ypatingas maistas, paruošti ją labai paprasta, tačiau pridedant šiek tiek fantazijos turėsime ne tik sveiką, skanų, bet taip pat ir gražų patiekalą, kuris pasirinktinai gali būti tiek saldus, tiek sūrus. Košes gardinti galime šviežiais, džiovintais vaisiais, riešutais ar riešutų sviestu, uogienėmis, šviežiomis uogomis, sėklomis, kokosų drožlėmis, natūraliais sirupais, pienu, sviestu, daržovėmis, grybais, žolelėmis ir t.t. Kitaip sakant – „Kaip gaminsi, taip nepagadinsi!”.
Štai taip košės dieną minėjo Kretingos lopšelis-darželis „Žilvitis“. Dainavome ir šokome pagal dainą – „Virė virė košę, vaikai atsilošę“. O pajudėję stiprinomės pačia skaniausia penkių javų koše su trintų braškių padažu. Kad labai skanu buvo, patvirtino vaikučių prašymai pakartoti porciją.
Štai kelis faktai, kuriuos sužinojome apie košes:
- Vitaminų ir mineralų grikiuose yra tris kartus daugiau negu kitose kruopose.
- Grikiai garsėja dėl savo detoksikuojančio poveikio kūnui. Jie padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, palaiko hormono dopamino normalų lygį, todėl net gali padėti išvengti depresijos.
- Mineralai fosforas ir kalcis, kurių su kaupu aptinkama avižinėje košėje, padeda formuotis ir vystytis kaulų sistemai.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti priežiūrą mokykloje, Urtė Vaškytė